شوراي اسلامي - وزارت دادگستري – وزارت امور اقتصادي و دارايي – معاونت برنامه ريزي و نظارت راهبردي رياست جمهوري- اتاق مرکزی تعاون جمهوري اسلامي ايران– اتـاق بازرگاني و صنايع و معادن ايران – شورای رقابت

« تصويبنامه هيئت واگذاري »


دويست و هفتمين جلسه هيئت واگذاري رأس ساعت 10:30صبح روز شنبه مورخ 29/05/1390 در محل سالن شهید مطهری وزارت امور اقتصادی و دارایی تشكيل و پس از بحث و بررسي موارد ذيل را تصويب نمودند :
دستورالعمل اجرائي « واگـذاري حقـوق بهره بـرداري بنگاههاي قـابل واگذاري به روش پيمان مديريت و تعيين اختيارات و تعهدات طرفين پيمان، تضمينها، شرايط فسخ و حق الزحمه پيمانكار مديريت » مطـرح شـد و پـس از بحث و بررسي كليات آن مـورد تصويـب قرار گرفت و مقـرر شد پس از بـررسي حقوقي توسط معـاون وزيـر دادگستـري (جناب آقاي ميركوهي)، دستورالعمل مذكور ابلاغ شود .
ضمناً در خصوص واگذاري به صورت پيمان مديريت بنگاههاي مشمول واگذاري موضوع گروه (1) ماده (2) قانون اجرای سیاستهای کلی ابلاغی اصل (44) قانون اساسی، مقرر شد مجوز لازم از شوراي عالي اجراي سياستهاي كلي اصل (44) قانون اساسي اخـذ شـود و متعاقباً بند «3» ماده (2) ضوابط نحوه انجام اصلاح ساختار بنگاهها موضوع جزء «5» بند (الف) ماده (40) قانون مذکور نیز که بنگاههای گروه (2) ماده (2) قانون مذکور را مشمول واگذاری به صورت پیمان مدیریت تعیین نموده است، اصلاح شود .

اين تصويبنامه در اجراي قسمت اخير ماده 39 قانون اصلاح موادي از قانون برنامه چهارم توسعه اقتصادي، اجتماعي و فرهنگي ج.ا.ا و اجراي سياستهاي كلي اصل 44 قانون اساسي ابـلاغ مي گـردد./


سيّد شمس الدين حسيني
رونوشت :
1- دفتـر وزارتـي .
2- سازمان خصـوصي سازي ( دبيرخانه هيئت واگذاري )

دستورالعمل اجرائی "واگذاری حقوق بهره برداری بنگاه های قابل واگذاری به روش پیمان مدیریت و تعیین اختیارات و تعهدات طرفین پیمان، تضمین ها، شرایط فسخ و حق الزحمه پيمانكاران مديريت"

 

بسمه تعالی

 

مجلس شوراي اسلامي - وزارت دادگستري وزارت امور اقتصادي و دارايي  معاونت برنامه ريزي و نظارت راهبردي رياست جمهوري- اتاق مرکزی تعاون جمهوري اسلامي ايران اتـاق بازرگاني و صنايع و معادن ايران   شورای رقابت

 

هیئت واگذاری در جلسه مورخ 29/5/1390 بنا به پیشنهاد سازمان خصوصی‌سازی و به استناد تبصره ماده (6) آئین‌نامه قیمت‌گذاری موضوع جزء "3" بند "الف" ماده (40) قانون اجراي سياستهاي كلي اصل (44) قانون اساسي و با رعايت بند "ب" ماده (19) قانون ياد شده و ماده "7" آئین‌نامه اجرائي روشهای واگذاری موضوع ماده (19) قانون مذكور، دستورالعمل اجرائی "واگذاری حقوق بهره‌برداری بنگاه‌های قابل واگذاری به روش پیمان مدیریت و تعیین اختیارات و تعهدات طرفین پیمان، تضمین‌ها، شرایط فسخ و حق‌الزحمه پيمانكاران مديريت" را به شرح زیر تصویب نمود.

 

" دستورالعمل اجرائی واگذاری به روش پیمان مدیریت "

ماده 1:

واژه‌ها و اصطلاحات اين دستورالعمل که در معانی مشروح زير به كار رفته اند :

1- سازمان: سازمان خصوصی‌سازی

2- قانون: قانون اجرای سیاست‌های کلی اصل 44 قانون اساسی

3- پیمان مدیریت: كه در اين دستورالعمل به اختصار «پيمان» ناميده مي شود، قراردادی است بین سازمان و پیمانکار که با رعایت مفاد این دستورالعمل منعقد خواهد شد و به موجب آن پیمانکار برای مدت معین و در قبال بهای پیمان، متعهد به ارائه خدمات مدیریتی بنگاه و کلیه الزامات قراردادی و قانونی ناشی از آن مي شود.

4- پیمانکار مدیریت: كه در اين دستورالعمل به اختصار «پيمانكار» ناميده مي شود، شخصی است كه به موجب شرايط و تعهدات مقرر در پيمان، امر مدیریت بنگاه مورد واگذاری را بر عهده می‌گیـرد.

5- برنامه مدیریت بنگاه: كه در اين دستورالعمل به اختصار «برنامه مدیریت» ناميده مي شود، سندی است حاوی معرفی پیمانکار و شرایط پیمان و تعهدات و الزامات طرفین پیمان و همچنین برنامه عملیاتی ارائه شده توسط پیمانکار در راستای بهبود عملکرد و بهره وری بنگاه در مدت پیمان .

6- كميته فني بازرگاني:  كه در اين دستورالعمل به اختصار «كميته فني» ناميده مي شود، متشكل از دو نفر به انتخاب هيئت واگذاري، رئيس كل سازمان خصوصي سازي (رئیس کمیته) و دستگاه اجرائي مربوط (بدون حق راي)، مي باشد.

7- هیأت داوری: هیأت داوری موضوع مواد (20) تا (23)  قانون برنامه سوم توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی جمهوری اسلامی ایران، تنفیذ شده در ماده (30) قانون.

ماده 2:

بنگاههاي مورد واگذاری موضوع گروه (2) ماده (2) قانون، مشمول اين دستورالعمل مي باشند.

تبصره : واگذاری بنگاه های مورد واگذاری موضوع گروه (1) ماده (2) قانون بر اساس این دستورالعمل، با تصویب هیئت واگذاری مجاز می باشند. حکم این تبصره در صورت تصویب اصلاح بند (3) ماده (2) ضوابط نحوه انجام اصلاح ساختار بنگاهها توسط شورای عالی اجرای سیاستهای کلی اصل (44) قانون اساسی قابلیت اجرائی خواهد داشت.

ماده 3:

فرایند واگذاری مدیریت بنگاه به روش پیمان، با رعايت موارد زیر انجام می شود:

1- سازمان با ارائه گزارش توجیهی، متضمن دلایل و مزایای انتخاب روش پیمان، مجوز لازم را از هيئت واگذاری اخذ می نمايد.

2-  برای احراز واجد شرایط بودن متقاضیان پیمان، كميته فني ضمن بررسی برنامه های مدیریتی، معیارهای فنی، علمی و مالی وی و اهمیت نسبی معیارهای متقاضی پیمان را با رعايت شرايط زير تعيين و بر اساس آنها صلاحيت فني، علمي و مالي متقاضيان را تائيد یا رد می نمايد.

الف- سابقه کار مدیریتی متقاضی  

ب- سابقه کار متقاضی در زمینه‌های مرتبط با موضوع فعالیت بنگاه

پ- سوابق تحصیلی و تجربی اعضاء هیأت مدیره و نیروهای مدیریتی

ت- توان مالی و سوابق اجرائی مناسب، از جمله سوابق مربوط در زمینه قراردادهای منعقده

ماده 4:

پس از انتخاب پيمانكار و انعقاد پيمان، صورت دارائیها و بدهی‌های بنگاه، مطابق با صورتهای مالی حسابرسی شده مصوب منتهي به سال مالي قبل و تراز آزمايشي که در زمان واگذاري به تائید حسابرس و بازرس قانونی شرکت رسیده باشد، تعيين و سپس حداكثر ظرف مدت يك ماه، امر تحويل و تحول زير نظر سازمان، بین هيئت مديره پيشين و پیمانکار، انجام خواهد شد.

تبصره: در صورت عدم حضور یا استنکاف هيئت مديره پيشين جهت انجام امر تحويل و تحول بنگاه، سازمان خصوصي سازي رأساً  اقدام می نماید.

ماده 5:  

سازمان خصوصی سازی موظف است قرارداد پیمان را به نحوی منعقد نماید که متضمن حفظ داراییهای ثابت توسط طرف پیمان باشد.

ماده 6:

 بها و شیوه پیمان به پیشنهاد سازمان که متضمن نظر کمیته فنی می باشد به تصویب هیات واگذاری خواهد رسید.

تبصره: سازمان موظف به نظارت بر حسن اجرای پیمان است و بدین منظور می تواند در طول مدت پيمان شخص يا اشخاصي را به عنوان ناظر مقيم در بنگاه مستقر نمايد. اين موضوع در قرارداد پيمان قید می شود.

ماده 7:

سازمان موظف است در تنظیم قرارداد پیمان، پيمانكار را مکلف به ارائه گزارش کارشناسی توجیه فنی، اقتصادی جهت اقدامات ذیل و اخذ مجوز از سازمان نماید:

الف- هرگونه نقل و انتقال اموال و دارائيهاي غير جاري بنگاه، در قالب عقود مختلف

ب-  درمعرض وثیقه، ترهين یا تضمین قرار دادن دارایی بنگاه، تحت هر عنوان 

پ-  تامین مالی بنگاه از طریق دریافت تسهیلات و وام و ساير روشها

ت-  هرگونه كاهش يا افزايش نيروي انساني

ج-  هرگونه ايجاد تعهد مازاد بر مدت زمان پیمان"

ماده 8:

عزل و نصب اعضاء هیات مدیره شرکت یا مدیران بنگاه در طول مدت پیمان بر  عهده پیمانکار است و تمامی تکالیف مندرج برای هیات مدیره و مدیران شرکت در قانون تجارت بر عهده پیمانکار خواهد بود.

ماده 9:

سازمان موظف است متناسب با نوع پیمان در زمان تنظیم قرارداد تضامین و وثایق  لازم را اخذ نماید.

ماده 10: مفاد پیمان

1-  مشخصات طرفین پیمان

الف - مشخصات سازمان و پیمانکار یا نمایندگان قانونی آنها همراه با مستندات مربوطه، برای انعقاد پیمان

ب- نشانی کامل اقامتگاه، کد ملی و کد پستی و شماره تماس طرفین پیمان و نمایندگان قانونی آنها

پ - هر یک از طرفین پیمان مکلفند تغییر اقامتگاه خود را به اطلاع طرف مقابل برسانند و تا قبل از اعلام کتبی تغییر نشانی جدید، کلیه مکاتبات، اطلاعات و اوراق به نشانی مندرج در پیمان ارسال و ابلاغ قانونی تلقی خواهد شد.

2-   موضوع پیمان

3-   تاریخ انعقاد و مدت پیمان

4-  بهای پیمان

5-  مشخصات بنگاه مورد پیمان

الف- نام بنگاه مورد واگذاری و شماره، تاریخ و مرجع ثبت آن

ب – صورت دارائیها و بدهیهای بنگاه در زمان تحویل

 

 

6-  ميزان و نوع تضمينات

7-  ذکر مجوزهای مورد نیاز موضوع ماده (7)

8-  حقوق و تعهدات طرفین پیمان

 الف) حقوق پیمانکار

1-  عزل و نصب اعضاء هیات مدیره شرکت، مدير عامل یا مدیران بنگاه در طول مدت پیمان در چارچوب برنامه مدیریت

2-  دریافت امتیازات ماده 90 قانون در صورت شمول

ب) تعهدات پیمانکار

1- اجراي تمام وظايف و داشتن اختيار اداره و مديريت بنگاه درچارچوب مفاد اساسنامه و قوانين ومقررات حاكم بر بنگاه، با رعايت مفاد برنامه مدیریت و مجوز های مورد نظر موضوع ماده (7)

2- عدم تغییر در روند اجرای برنامه مدیریت ارائه شده، مگر با موافقت سازمان

3- تصریح و تصدیق به داشتن اطلاعات کافی و وافی از وضعیت مالی، اقتصادی و فنی، اموال، بدهی‌ها و تعهدات حال و آینده بنگاه مورد واگذاری در هنگام انعقاد پیمان و اسقاط حق هرگونه ادعا علیه سازمان به علت نداشتن اطلاعات از صورت‌های مالی و آخرین وضعیت حساب‌های بنگاه و سایر اطلاعات مربوطه

4- اسقاط حق انتقال هر یک از حقوق تعهدات ناشی از پیمان به اشخاص ثالث به صورت کلی یا جزیی بدون موافقت سازمان

5- ارائه گزارش كارشناسي شامل توجيه فنی  اقتصادي، به سازمان و اخذ مجوز، در خصوص هر كدام ازموارد موضوع ماده (7)

6- ایجاد شرایط مطلوب و همکاری با سازمان جهت نظارت بر بنگاه و همکاری با ناظر مقیم و بازرس یا بازرسان تعیین شده توسط سازمان

7- ارسال نسخه‌ای از بودجه و  صورت‌های مالی حسابرسی شده، یادداشت‌های منضم به آن و گزارش هيئت مديره به مجمع، در مهلت قانوني؛ و ارسال سایر اسناد رسمی مورد درخواست سازمان و فراهم ساختن امکان بازدید نمایندگان سازمان از بنگاه مورد پیمان، حسب درخواست سازمان

8-  تعهد به حفظ علامت تجاری بنگاه

9-  تعهد به پرداخت به هنگام كليه ديون، تعهدات و پرداختهاي بنگاه ازجمله حق بيمه كاركنان، ماليات و ساير عوارض و تعهدات

پ) حقوق سازمان

1- نمایندگی حقوق صاحبان سهام

2- نظارت بر نحوه اجرای پیمان

2-  تعيين ناظر مقيم جهت استقرار در محل بنگاه

4- تعیین بازرس و  حسابرس قانونی

5- تمدید پیمان مدیریت

6-  اخذ تضامين مورد نياز در چارچوب ماده (9)

7- تعيين مجوزهای مورد نظر موضوع ماده (7)

 

ت) تعهدات سازمان

1- عمل به تعهدات سازمان، مطابق مفاد پیمان

2-  پرداخت بهای پيمان

3- پيگيري پرداخت امتیازات ماده (90) قانون در صورت شمول

 

 

ماده 11:حل اختلاف

در پیمان تصریح شود، کلیه اختلافات و دعاوی فی‌مابین طرفین پیمان ناشی از تفسیر، تعبیر و عدم اجرای تعهدات و شرایط مقرر در پیمان، دعاوی اشخاص حقیقی و حقوقی از هر یک از تصمیم‌های طرفین در زمینه پیمان، توسط هیات داوری رسیدگی و اتخاذ تصمیم خواهد شد.

ماده 12: فسخ پیمان

در پیمان شرط شود چنانچه پیمانکار از اجرای تمام یا قسمتی از شرایط و تعهدات مقرر در پیمان بدون ارائه دلایل قابل قبول برای سازمان تخلف نماید، سازمان حق دارد با تأیید هيئت واگذاري، نسبت به فسخ پیمان اقدام نماید.

ماده 13: منضمات پيمان

الف- برنامه مدیریت

ب- چارچوب نظارت بر پیمان

ماده14: ساير موارد

الف- پیمان باید در سه نسخه که کلیه نسخ آن از اعتبار یکسان برخوردارند، تنظیم شود و به امضاء طرفین برسد و فی مابین طرفین مبادله شود.

 ب- کلیه پیوست‌ها و جداول باید به امضاء طرفین برسد و جزء لاینفک پیمان محسوب شـود.//

 

 

                                                                                                                  سيّد شمس الدين حسيني

رونوشت    :

1-     دفتـر وزارتـي .

2-     سـازمـان خصوصي سـازي ( دبيرخانه هيئت واگذاري )